Zenész, énekes, menedzser. A hazai popélet egyik egyéni színfoltja. Pályájáról, életéről sokat tudunk, de van egy szenvedélye, amiről talán kevesebbet. Kozsó a teakultúra nagy rajongója. A teázás hagyományairól és kedvező élettani hatásairól saját teaházában mesélt nekünk.
– Kezdetben ritka jelenségnek számított, de a teaházak egyre népszerűbbek itthon.
– Az utóbbi tíz évben valóban érezhető ezen a téren fellendülés, mégis, kétésfél-háromezer év csúszásban vagyunk. Amíg a világon a tea a mai napig a legtöbbet fogyasztott ital, mi le vagyunk maradva tőlük, s a török hódítás óta inkább kávézós nemzet vagyunk. A teázás szertartása az egészséget, a pihenést, az önmagammal való foglalkozást hordozza magában. Egy csésze teát nem lehet csak úgy kutyafuttában elfogyasztani. Én hiszek ennek a kultúrának a létjogosultságában és abban, hogy sikerül behoznunk a lemaradásunkat ezen a téren.
– A boltokban kapható filteres teáknak milyen a minősége?
– Vannak köztük egészen jók, de a hagyományoshoz képest a filteres tea gyengébb minőségű, mivel rengeteg törmeléket tartalmaz. A filteres teákat lényegében erre találták ki annak idején: hogy a szállítás során a dobozok alján felhalmozódott töredezett, apró teadarabok ne vesszenek kárba, azt is el lehessen adni. A filteres tea olyan, mint egy hamburger a gyorséttermekben.
– Milyen teakülönlegességek léteznek?
– Az új teafajták úgy születnek a laboratóriumokban, ahogyan például a parfümök. A szarvasgomba íztől kezdődően a fehércsokis ízig, a somlóigaluska íztől a Mozart golyó vagy a zserbó ízéig mindenféle teánk van. Aki éppen fogyókúrázik, az is bűntudat és kalória nélkül tud élvezkedni. Létezik rengeteg olyan különleges íz, amit azok szeretnek és kóstolnak sorra, akik ismerkednek a teázás kultúrájával és a teaházak hangulatával. Az utóbbi időben nagyon népszerűek a csokoládé teák is.
– Ha jól tudom, a teát főzéshez is használják.
– Igen, ez így van. Pácként, fűszerként is használható. Ilyenkor a hús nemcsak a tea zöld vagy vörös színét szívja magába a pácolás során, de az összes hatóanyagot is. Teát használnak az édességekhez, parfékhoz, jeges üdítőitalokhoz is.
– Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
– Ezt végeláthatatlanul tudnám sorolni. Mind közül talán a legfontosabb az antioxidáns hatás, ami a szervezetben lévő káros sejteket pusztítja el. Ezen kívül élénkít, szépíti a bőrt, kitisztítja a szemereket, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát – s persze ott vannak a különféle gyógyteák is. Oldja a stresszt, feltölt erővel. Sokkal kevesebb a rákos megbetegedés azokban az országokban, ahol magasabb a teafogyasztás.
– Honnan tud ennyi mindent a teákról?
– Régóta érdekel, rengeteg szakirodalmat elolvastam ezzel kapcsolatban. A nagyapám mániákus teázó volt, tőle is nagyon sokat tanultam. Számomra a teakultúra a zene, az ének és az írás mellett egy olyan szenvedély, ami nélkül nem tudnék létezni.
Napló, 2009